Vers van het land naar de klant!

Kweken

Het hoofdproduct dat gekweekt wordt door Smits Groentekwekerij is prei. Met dit product is dan ook door de jaren heen een ruime ervaring opgebouwd. Prei van Smits is dan ook altijd van goede kwaliteit. Naast prei verbouwen wij een aantal andere soorten groenten en fruit. Deze worden vaak direct in onze Landwinkel verkocht of verwerkt in lekkere jams en sauzen.

Klik in de onderstaande lijst om direct naar het relevante onderdeel te gaan.

Prei

Prei is een plant uit de alliumfamilie, welke nauw verwant is aan ui en bieslook. Meestal wordt de stengel en het begin van de bladeren gegeten, maar de bladeren kunnen ook goed verwerkt worden in verschillende gerechten. Prei heeft ook een goede voedingswaarde. Van oudsher is prei een typische herfst en wintergroente, maar door gespreide planting van verschillende rassen kan Smits Groentekwekerij B.V het hele jaar door verse prei van goede kwaliteit leveren.

De prei kan op verschillende manieren worden bewerkt en verpakt, afhankelijk van wat de klant wil. Daarover meer in het onderdeel bewerken.

Aardbeien

Onze aardbeiden worden niet in de volle grond maar op stellingen gekweekt. De stellingen zijn voorzien van zeil en een irrigatiesysteem zodat de optimale groei omstandigheden voor de aardbeien worden gecreëerd op een duurzame manier. De resultaten van deze kweek zijn dan ook uitstekend te noemen; grote aardbeien welke vol van smaak zijn. Wij kweken met een langdragend gewas, waardoor tot kort voor de eerste koude dagen nog geoogst kan worden. 

Naast dat de aardbeiden puur al erg lekker zijn worden ze ook verwerkt tot jam welke verkrijgbaar is in onze landwinkel. 

 

Kool

Smits Groentekwekerij kweekt tijdens de bijbehorende seizoenen verschillende soorten kool zoals o.a.: savooiekool, spitskool, boerenkool. rode boerenkool en palmkool. Kool met zijn vele ondersoorten worden al sinds lange tijd door de mensheid gegeten vanwege de goede voedingswaarde. Afhankelijk van de soort kan vrijwel de gehele kool gegeten worden met uitzondering van de wortels. Door variatie van verschillende soorten kool is het bedrijf in staat het gehele jaar rond per seizoen passende koolsoorten aan te kunnen bieden.

Asperges

Het witte goud. Vaak wordt gedacht dat asperges vooral in Limburg geteeld worden. Maar ook in onze Achterhoeksegrond doen ze het goed! In april 2017 heeft Hans Keuper de eerste asperges gestoken en daarbij de start van ons eerste oogstseizoen gestart. Wij kweken verschillende rassen en varianten asperges. Zo hebben wij de bekende witte asperge, maar kunnen ook groene en zelfs paarse asperges aanbieden. Allemaal hebben zij verschillende culinaire toepassingen.

 

Aardappelen

Wij telen aardappels, deze worden niet alleen in onze landwinkel verkocht voor de consument maar ook leveren wij commerciële klanten deze aardappelen. Wij leveren ook aardappelen specifiek voor verse friet en kunnen deze verse friet ook voorgesneden leveren.

Abrikozen en laurier

Door de jaren heen hebben wij verschillende gewassen geteeld uit passie voor het vak. Zo hebben wij een veld met artisjokken gehad. Een voor Nederland ongebruikelijke teelt. Bij het pachten van een veld kregen wij ook de beschikbaarheid van een kas. In deze kas verbouwen wij abrikozen die men terug kan vinden in onze landwinkel. Als losse vruchten en ook in de zelfgemaakte jam's.

In de soeppakketten die wij aanbieden was de erwtensoep gemaakt met vrijwel uitsluitend Nederlandse producten. Op de laurier na. Omdat wij het zonde vinden om geen helemaal Nederlands product te hebben, kweken wij nu de benodigde laurier zelf. Ook zijn er concrete plannen om deze laurier bladeren in een kruidige likeur te verwerken.